FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie Z Chorwacją w tle... 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 
 
Pasteryzacja i konserwowanie żywności

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Z Chorwacją w tle... Strona Główna -> Kuchnia narodów

Ziootek
Administrator
Administrator



Dołączył: 12 Paź 2005
Posty: 213
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/10

PostWysłany: Śro 10:33, 01 Lut 2006    Temat postu: Pasteryzacja i konserwowanie żywności
 
Sklonowane kawałki wypowiedzi na temat PASTERYZOWANIA MIĘSA ocalone przed skasowaniem.

Nieco inny sposób bez smalcu i innych tłuszczów.

Nasza metoda pasteryzacji to:

1. Do czystych słoików umytych gorącą wodą pakuje się przeróżne gorące potrawy przyprawione już do smaku ale mięso nie musi być w 100% miękkie bo "dojdzie" w procesie pasteryzacji.

2.Testowaliśmy w ubiegłym roku na
a) farsz do łazanek
b) gulasz z piersi drobiowych
c) gulasz wieprzowy
d) pulpety zalane sosem


3. Napełniając słoiki zostawia się 1,5 do 2 cm wolnego miejsca. Ważne jest aby w środku nie było miejsc wypełnionych powietrzem... Wypełniaczem jest sos a łazanki po prostu mocno ubite...

4. W pierwszym dniu po zakręceniu gorących potraw w słoikach umieszcza się je na około 90 minut w dużym garnku z wodą podgrzewaną do 100 stopni (delikatne bulgotanie) Czas mierzy się od początku wrzenia.
Bigos wystarczy pasteryzować przez 60 minut.

5. Po pierwszej pasteryzacji schładza się słoiki w miarę szybko poprzez dolanie do garnka zimnej wody (trochę aby słoiki nie popękały !)
I wyjęte słoiki studzi się w temperaturze pokojowej.

6. Po czasie 24 godzin (ale nie więcej niż 48 ) pasteryzuje się słoiki ponownie w temperaturze wrzenia przez około 50 minut (bigos 40 minut)
Czas mierzy się od momentu doprowadzenia wody do wrzenia...

7. Ostatnie studzenie i umieszczenie w lodówce.

8. Do Chorwacji przewoziliśmy słoiki bezpośrednio wyjęte z lodówki i przełożone do miękkiej torbolodówki (z izolacją termiczną) w bagażniku.
Przez dwa dodatkowe dni (oprócz przejazdu do celu co również zajęło dwie doby) gdy nie mieliśmy lodówki wkładaliśmy do tej torby zamrożone wkłady. A potem przełożyliśmy już wszystko do zwykłej lodówki na kempingu.

9. Wszystkie potrawy przygotowuje się przez odgrzewanie w czasie około

10 minut równocześnie gotując makaron, ryż lub kaszę... Wszystko smakuje jak w domu a nawet o wiele lepiej... Żadne gotowe potrawy nie mają takiego wzięcia u naszych dzieci.

Smacznego
życzy Józek



JoeF napisał:
Nasza metoda pasteryzacji to:


Pierwotne źródło tych informacji pochodzi z książki:

"Przetwory w gospodarstwie domowym" autor inż. Kazimiera Pyszkowska
wydanie z 1988 roku

Wiedza ta była już kilkakrotnie wykorzystana również w domu... Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Z Chorwacją w tle... Strona Główna -> Kuchnia narodów
Strona 1 z 1

Wyświetl posty z ostatnich:   
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

 
Skocz do:  


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Skin Created by: Sigma12
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Regulamin